Menu

Dianne Reeves

Dianne Reeves er en Grammy vinnende jazzsangerinner fra Detroit USA. Dianne Elizabeth Reeves, som er hennes fulle navn, ble født inn i en musikalsk familie. Hennes far sang, moren spilte trompet, onkelen hennes var bassisten Charles Burrell og hennes fetter er George Duke. Selv om hun ble født i Detroit, vokste hun opp i Denver. I oppveksten lyttet Reeves til all slags musikk, men var spesielt glad i sanger som beskrev tider og som fortalte en historie. I 1971 begynte hun selv å synge og spille piano. På midten av 1980-tallet skrev Reeves en gospel-lignende musikal, hvor hun selv spilte hovedrollen. Better Days, som var navnet hun ga stykket, fortalte historien hennes ungdom og om hennes nære forhold til sin bestemor.

 

Washington Post reporter, Holly Bass, omtalte “Better Days” som et “bilde av de svarts liv, så levende beskrevet at man skulle tro det var skrevet av Maya Angelou eller J. California Cooper.”

 

De tidlige årene

Reeves hadde allerede i tidlig alder bestemt at musikken var den veien hun ønsket å gå. Allerede på barneskolen ble hun med i en rekke band og hun benyttet seg av alle muligheter til å lære mer om sang, både på skolen og i den lokale kirken. Under en opptreden skolen hennes avholdte i Chicago, ble hun lagt merke til av trompetist Clark Terry, som inviterte henne til å synge med ham. Reeves, som på denne tiden ikke hadde noe spesielt forhold til jazz, ble kjent med en helt ny verden og uttalte i et intervju noen få år senere “Clark Terry spilte med alle disse fantastiske all-star-bandene, men jeg ante ikke hvem de var, eller hvor stort det var. Han introduserte meg for en ny spennende verden og jeg elsket måten de samhandlet fritt med hverandre. Jeg hadde aldri opplevd den slags intime utvekslingen av musikk og ideer. For en ung sanger var det fruktbar jord”.

 

Harry Belafonte

Etter å ha blitt kjent med Clark Terry og jazz, bestemte Reeves seg for å studerte klassisk vokal på Universitetet i Colorado, men hun fant seg aldri til rette ved skolen og sluttet etter bare kort tid. Hun flyttet deretter til Los Angeles, hvor hun sang sammen med Stanley Turrentine og Lenny White. Hun ble medlem av jazzfusion-gruppen Caldera, som hadde Larry Dunn som produsent og manager. Etter flere år med Caldera grunnla hun sin egen fusion-gruppe, Night Flight, med blant andre Billy Childs, som hun også ville opptre sammen med mye senere i karrieren. Reeves og Childs hadde et turbulent forhold og Reeves flyttet etter få år til New York City, hvor hun møtte den etablerte sangeren Harry Belafonte. De to fant fort tonen og Reeves takket ja til å turnere med Belafonte. Sammen reiste de verden rundt i over fire år.

 

En fri musiker

Etter flere år som profesjonell sanger og utallige samarbeid, bestemte Reeves seg for at det var en karriere som solosanger som passet henne best. Hun signerte med Blue Note Records i 1987 og ble værende med selskapet til 2009, da hun signerte med Concord Records. Etter å ha signert med Blue Note Records, ga Reeves ut en lang rekke album innen utallige sjangre. Etter flere år med jazz, gikk Reeves tilbake til sine røtter og lekte seg fritt innen R & B, Gospel, Pop, Latin, Afrika og Jazz. Blue Note Records ga henne friheten hun hadde søkt i hele sin karriere og det med stor suksess. Reeves enorme variasjon så henne spille inn en rekke album sammen med artister som Leonard Cohen, Joni Mitchell, Kurt Weill og Stephen Sondheim.

 

Grammys

I løpet av sin lange karriere har Reeves vunnet hele åtte Grammys, sist i 2006 da hun plukket opp prisen for Best Jazz Vocal Album.

Privacy Policy