Menu

Lisa Dillan

Lisa Dillan er en sanger, komponist og utøvende kunstner. Hun ble født i Bodø i 1969 og startet sin sangkarriere i Bodø Big Band i 1991. Bodø har et unik jazzmiljø med en rekke eminente musikere som Jan Gunnar Hoff, Børge P. Øverleir, Finn Sletten, Henning Gravrok med flere. Alle disse musikerne bidro sterkt til Lisas første opplevelser som utøvende jazzsanger. Et jazzkurs som ble arrangert av Norsk Jazz Forening i 1992 brakte Dillan i kontakt med Lisa Sidsel Endresen og fri improvisasjon framføring som medium og kunstform. Sidsel bidro mye til Lisas arbeid med å finne sin egen stil som sanger og fritt improvisert musikk har vært Lisas viktigste uttrykksform siden 1997.

 

1990-1996

I perioden 1990-1996 besto Lisas repertoar fortsatt av standard jazz, i tillegg til hennes egne komposisjoner. Etter et møte med pianisten Steve Dobrogoz på Sinus Jazzklubb i Bodø, ble Lisa sendt 7-8 sanger av Steve. Siden ble flere av disse innspillingene, hvor hun hadde med seg Tord Gustavsen på piano, sendt på NRK radio i 1994. I 1996 ble Lisa tatt opp ved Statens musikkakademi i Oslo, med jazz som hovedstudie. Hennes år ved Statens Musikkhøgskole i Oslo var Lisas første møte med samtidsmusikken og gjennom samarbeid med komponister som Lene Grenager og Jon Øyvind Ness, fikk musikk en helt ny betydning for Lisa.

 

Improvisasjon og soloprosjekt

Samtidsmusikken har sammen med jazz, støy-, elektronisk-, etno-, rock- og til og med dansemusikk, påvirket Lisa helt siden hun forlot Statens musikkakademi. Improvisasjon har vært et sentralt element under hele hennes karriere og hennes alle første soloimprovisasjon fremførte Lisa rett etter hun forlot Statens musikkakademi. Soloformatet passet den unge sangerinnen godt og de neste årene utviklet hun sin helt særegne tone og klang. Noe som kom meget godt frem på hennes debutalbum i 2005.

 

2010-

De siste årene har Lisa jobbet med ulike konstellasjoner av musikere og hun har blant annet jobbet med navn som Lene Grenager og Hild Sofie Tafjord i trioen Slinger, Ingar Zach og No Spaghetti Edition, Helge Lien, Geir Lysne og med Anne-Lise Berntsen i improvisasjonsduoen Hipp, hipp, som spilte inn en egen serie for NRK TV. Serien ble valgt som NRKs deltakelse til Gullpalmen i 2012. Senere samme år, ble Lisa invitert til å delta i Sidsel Endresen band og bestillingsverk “Living Rooms” til 30-årsdagen for “Night Blues” i Bergen. Samarbeidet så Lisa jobbe med Solveig Slettahjell, Christian Wallumrød, Jan Bang og videoartist Tone Myskja.

 

Performance

Parallelt med sin noe utradisjonelle og akustisk fokus, har Lisa arbeidet mye innen performance, med bevegelse som uttrykk, de senere årene. Performance arbeidet til Lisa omfatter arbeider med titler som Struts tuba, I en tromme case, med flere. Selv om dette kan virke som en ny side av Lisa som kunstner, viste hun allerede under sin eksamenskonsert i 1996 at dette var en kunstform som interesserte henne. I løpet av konserten brøt hun plutselig med rollen som vokalist og fullførte konserten som en ren performance konsert.

 

Lisa har også gått sammen med andre norske, finske og svenske dansere og produsert performance showet “Friksjon landsby”, hvor hun har fått med seg Hild Sofie Tafjord på horn og elektronika og selv stiller på vokal. Forestillingen ble laget på kommisjon fra “New Music” og spilte på Blackbox i mars 2013.

 

Professor Lisa

Siden 2002 har Lisa vært gjesteprofessor ved Norges Musikkhøgskole, Statens Musikkhøgskole, Universitetet i Oslo og Toneheim Folkehøgskole i fagene jazz, sang og improvisasjon. Hun leder også regelmessige seminarer i improvisasjon for lærere i grunnskoler og kultur/musikkskoler over hele Norge. I tillegg til dette arbeidet har hun de siste årene startet med veiledning av private studenter fra sitt studio i Oslo og hjembyen Bodø.

Privacy Policy