Menu

Norbotten Big Band

Norrbotten Big Band er et profesjonelt storband fra Sverige som er tilknyttet “Norrbottensmusikens”. Kunstnerisk direktør for bandet er saxofonisten og improvisasjonsprofessor Örjan Fahlström. Tidligere kunstneriske ledere for Norrbotten Big Band har vært Tim Hagans, kjent komponist og trompetist, samt dirigent Joakim Milder. Gjennom årene har Norrbotten Big Band samarbeidet med en lang rekke store solister som Joe Lovano, Toots Thielemans, Maria Schneider, Jonas Kullhammar, Miriam Aida, Magnus Lindgren, Chris Potter, Randy Brecker og Dave Liebman med flere. Bandet, som ble til grunnlagt i 1983, eksisterte i en årrekke som et eget selvstendig band, men ble i 1989 tilknyttet prosjektet Norrbottensmusikens. Via sitt arbeid med Norrbottensmusikens har bandet hatt en lang rekke medlemmer og de er kjent for å tolke en rekke store band og sjangre med utgangspunkt i frijazz. Både Beatles, Pink Floyd, kjente barnevers og svensk folkemusikk har blitt tolket av bandet som på det meste teller 16 musikere.

 

Nomimasjoner

Bandet har en rekke ganger vært nominert for en Svensk Grammis (a’la den norske Spellemannprisen) og ved en anledning ble de nominert til en amerikansk Grammy. Siste nominasjon mottok bandet i 2014 for deres barnealbum “Emil, Pippi, Karlsson & Co!”

 

Örjan Fahlström

Örjan Fahlström fra Sandviken, er svensk komponist, arrangør, dirigent og professor ved Musikkhøgskolen i Stockholm, hvor han underviser i komposisjon og arrangement med fokus på jazz. Örjan Fahlström begynte å spille trommer og perkusjon i en alder av 8 år og begynte å komponere, samt arrangere, musikk allerede i tenårene. Ved den kommunale musikkskolen startet han sitt eget Big Band i en alder av 15 år. Han studerte perkusjon og teori på Framnäs Folkeskole mellom 1971 og 1976 og deretter komposisjon ved Musikkhøgskolen i Stockholm. I forbindelse med utdanningen spilte han vibrafon og keyboard i jazzfusjonsgruppen Kornet. Fahlström har en lang karriere bak seg og har siden 1993 vært leder for Norbotten big Band.

 

Norrbottensmusikens

Norrbottensmusikens jobber på oppdrag fra en rekke kommuner i Norrbotten fylke. Målet med prosjektet er å fremme musikkvirksomhet i Norrbottens fylke, i samarbeid med institusjoner, kommuner, skoler, foreninger, enkeltpersoner og andre aktører i fylket. Regionens innbyggere skal bli tilbudt scenekunst av høy kvalitet, med et variert repertoar som favner både barn, unge og voksne. Norrbottensmusikens skal videre gi støtte og hjelp til alle musikere i regionen. Kommunene og ulike organisasjoner i regionen er alle viktige partnere for å nå ut til et så bredt publikum som mulig.

 

Barn og unge

Norrbottensmusikens har alltid hatt et stort fokus på aktiviteter rettet mot barn og ungdom. Det er organisasjonens klare mening at man må gi barn og unge muligheten til å plukke opp et instrument i så tidlig alder som mulig om de skal kunne velge musikk som karriere. Derfor er blant annet skoleopptredner noe de gjør mye av. Hvert år avholdes det mange titalls konserter på skoler og barnehager i fylket og mer enn 22.000 barn overværer konsertene hvert år. Utviklingen av unge musikere og sangere fremmes gjennom en rekke pedagogiske og kunstneriske aktiviteter som Norrbotten Youth Symphonics, Arktis Youth Jazz Orchestra og vokalgruppen Arctic Light. Norrbottensmusikens har også et tett samarbeid med fylkets musikk- og kulturskoler, som fremmer videreutvikling og gir barn og unge en mulighet for å søke seg videre til en musikkutdanningen på Framnäs Folkehøgskole og Musikkskolen i Piteå. Norrbottensmusikens er en viktig partner og utfører også en rekke aktiviteter i samarbeid med høyere musikkutdanninger ved flere skoler i Sverige. Ved å la barn og unge møter profesjonelle musikere og ensembler, tilbys komposisjonelle- og musikkstudenter utviklingsmuligheter som drar nytte av den etablerte musikkscenen i fylket. Både Norrbotten NEO og Norrbotten Big Band jobber tett med komposisjon- og dirigentstudenter ved musikkskolen i Piteå og Kungl.

 

Privacy Policy