Menu

Motif

Motif er et norsk jazzband som ble dannet i Trondheim i 1999. Bandet er kjent som et Avant-garde band med innslag av eksperimentelt jazz. Motif er av mange ansett som av de fremste innen denne sjangeren da de selv etter mange år sammen fortsetter å polere den personlige lyden de så omhyggelig har utformet siden begynnelsen. Mange av deres verk har en klar Frank Zappa innflytelse over seg. Dette har bandets medlemmer forklart som sin humoristiske side, og det er mange som mener at det er nettopp denne lekenheten og humoren som gir Motif sin særegenhet. John Kelman i Allaboutjazz har beskrevet Motif som “en bemerkelsesverdig kombinasjon av sterke personligheter, simpatico fritt spill og leken kryssbestøvning”. Musikerne i Motif har lang erfaring fra store band som Bugge Wesseltofts, Atomic, Free fall, Christian Wallumrød Ensemble, Motorpsycho, Generator X, Maria Kannegaard Trio og Trondheim Jazz Orchestra.

 

Medlemmene

Atle Nymo, fra Valnesfjord, utenfor Bodø, er en jazzmusiker som trakterer tenorsaxofon og bassklarinett. Atle er bror til jazz-saxofonisten Frode Nymo. I tillegg til sitt arbeid med Motif, er han kjent fra Trondheim Jazzorkester, hvor han har jobbet med jazz-storheter som Pat Metheny og Chick Corea. Nymo startet sin karriere i Bodø Big Band hvor han gikk i lære under Henning Gravrok.

 

Eivind Nordset Lønning fra Kolbotn utenfor Oslo, er en jazzmusiker som spiller trompet. Lønning har en lang karriere bak seg og før han ble medlem av Motif, spilte han med kjente navn som Christian Wallumrød, Joshua Redman, Dave Holland og Chick Corea. Han var i tillegg involvert i en rekke bestillingsverk utførte av Eirik Hegdal, Per Zanussi, Ståle Storløkken, Motorpsycho og Erlend Skomsvoll. Lønning vokste opp med å spille klassisk trompet og startet sin utdannelse på musikkprogrammet på Ski vgs.

 

Håvard Skarpnes Wiik er fra Kristiansund og er kjent som både jazzpianist og komponist. Før hans tid i Mofit spilte han i en rekke kjente band som Atomic og Fremtass. Han deltok også på en rekke forestillinger hvor musikk av Petter Wettre, Ola Kvernberg og Stian Carstensen ble fremført.

 

Ole Morten Vågan er en jazzmusiker fra Brønnøysund som spiller ståbass. Ole er bror til gitaristen Petter Vågan. Han er kjent fra flere band i Norge og som orkesterleder. I løpet av sin karriere har han samarbeidet med en rekke innflytelsesrike musikere og komponister, både nasjonalt og internasjonalt.

 

Samarbeid og konserter verden over

Takket være bandmedlemmenes allsidige bakgrunn, har Mofit opptrådt med en rekke store musikere som Joshua Redman, John Scofield, Lee Konitz, Chick Corea, Jan Garbarek, Joe Lovano og Kenny Wheeler. Motif har også dukket opp på en rekke festivaler over hele verden som Jazzfestivalen i København, Bremen Jazz Ahead, Hanoi European Jazz Festival, Kongsberg Jazz Festival, Toronto Downtown Jazz Festival, Vancouver Jazz Festival, Moldejazz og klubber over hele Europa. De har også turnert i Kina og Japan, hvor de har spilt på legendariske Pit Inn i Tokyo og Vietnam.

 

Avant-garde jazz

Avant-garde jazz, også kjent som avant-jazz, er en jazzform som kombinerer avantgarde musikk og komposisjon med jazz. Den stammer fra 1950-tallet og utviklet seg gjennom 1960-tallet. Opprinnelig synonymt med frijazz, har avantgarde jazz utviklet seg til sin helt egen klasse. På midten til slutten av 1950-tallet var det en gruppe improvisatorer som avviste konvensjonene fra bebop og post-bop i et forsøk på å avklare divisjonen mellom det komponerte og det spontane. Avant-garde jazz hadde de første årene klare likhetstrekk med frijazz, men fokuserte langt mer på struktur og organisering ved bruk av sammensatte melodier, skiftende, men likevel forhåndsbestemte, mål og tonaliteter og store brytninger mellom solister og akkompagnement. Musikere som identifisert denne tidlige fasen av Avant-garde jazz inkluderer Cecil Taylor, Lennie Tristano, Jimmy Giuffre, Sun Ra og Ornette Coleman.

Privacy Policy