Menu

Andre gode jazzfestivaler

Norge er et land fullt av jazz og over hele landet kan man årlig oppleve utallige flotte jazzfestivaler. Om man bare teller med de største og mest kjente, teller antall jazzfestivaler i Norge over 30 i tallet. Tar man med alle mindre, lokale festivaler nærmer man seg hundre festivaler i løpet av året. Vi har valgt å ta for oss enkelte festivaler som man bare ikke kan tillate seg selv å gå glipp av. Dette er veletablerte festivaler som overrasket hvert år.

 

Oslo jazzfestival

Oslo Jazzfestival har blitt avholdt hvert år siden 1986 og er uten tvil en av Norges største og mest spennende festivaler. Arrangementet avholdes hvert år i august og benytter seg av mer enn 19 ulike scener over hele byen. I 2016 ble det avholdt hele 75 konserter i løpet av festivalen. Av disse var 18 konserter gratis og åpen for alle. Arrangementet baserer seg i stor grad av frivillige og hvert år sørger mer enn 2000 frivillige for en flott festival. Oslo jazzfestival har alltid vært kjent som en festival som strekker strikken langt og ledelsen har mange ganger overrasket med å sette sammen helt nye band for anledningen. En gjennomført flott festival for alle som liker jazz.

 

Moldejazz

Molde International Jazz Festival, MIJF eller Moldejazz som den heter på folkemunne, er en festival som har funnet sted hvert år siden 1961. Festivalen avholdes alltid i uke 29 og ser flere av verdens største musikere innta rosenes by. Festivalen ble i sin tid startet av Storyville Jazz Club i Molde, men ble i 1968 skilt ut som egen organisasjon. Festivalen har siden 1999 hatt status som knutepunktfestival, noe som medfører støtte fra det offentlige hvert år. Den snart 60 år gamle festivalen er Europas nest eldste festival av sitt slag. Både Torstein Granly, Jan Ole Otnæs, den svenske trompetist Anders Eriksson og rockesangeren Hans-Olav Solli har i løpet av årene vært festivalsjef for den allsidige festivalen. Har man ikke opplevd festivalen er det på høy tid. Både næringslivet og innbyggerne i den lille byen gjør Moldejazz til en meget spesiell opplevelse. I 10 dager til ende er hele byen i jazz-modus og det avholdes konserter over hele byen.

 

Sildajazz

Haugesund International Jazz Festival, også kjent som Sildajazz, er en jazzfestival som første gang ble arrangert i 1987. Festivalen, som startet som en liten samling av lokale band, vokste i løpet av få år fra 4 band til over 70. Den største Sildajazz fant sted i 2009, da mer enn 80 band og 500 musikere fra hele verden deltok på den ukelange festivalen. Haugesund International Jazz Festival har alltid vært kjent som en festival for nye band og unge musikere. Hvert år tildeles en musiker eller band Statoils Sildejazzpris. Prisen er på 30.000 kroner og gis i hovedsak som en påskjønnelse til unge musikere og nye norske band som tør å satse på jazzen som levebrød.

 

Bodø Jazz Open

Bodø Jazz Open er en jazzfestival som blir arrangert i Nordlands hovedstad Bodø. Festivalen finner sted i januar hvert år. Festivalen er en meget særegen opplevelse da hensikten ikke er å invitere kjente band, men heller kjente musikere som fritt samler seg til ulike jam-sessions og workshops. Hvert år deltar mer enn 2000 musikere fra hele verden. Festivalen har også et eget oppsett for unge musikere som får mulighet til å delta på workshops med eldre og mer erfarne musikere. Festivalen sørger for et enormt liv i byen midt under mørketiden. Det hele er meget uformelt og mange av arrangementene er gratis. Byens puber, barer og restauranter er ofte scene for mange av konsertene. Bodø jazz har gjennom årene fått et rykte på seg som en av de mest spennende jazzfestivalene i Skandinavia og det skjer ofte at musikere med bakgrunn fra rock, klassisk og folkemusikk deltar.

Privacy Policy