Menu

Om jazz

Jazz er en musikksjanger som utviklet seg fra blues- og ragtime-miljøet i den afroamerikanske delen av New Orleans, USA, på slutten av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Siden 1920-årene har jazz blitt anerkjent som en av de største formene for musikalsk uttrykk. Jazz er preget av swing, blues, samtale- og reaksjonsvokaler, polyrytmer og improvisasjon. Jazz har røtter i det vestafrikanske musikkuttrykket og i afroamerikanske musikktradisjoner, inkludert blues og ragtime, samt europeisk militærmusikk. Selv om grunnlaget for jazz er dypt forankret i USAs svarte befolkning, har en rekke forskjellige kulturer bidratt med sine egne uttrykk til kunstformen. Intellektuelle over hele verden har hyllet jazz som “en av USAs originale kunstformer”. Etter som jazz spredte seg over hele verden, ble sjangeren påvirket av forskjellige nasjonale, regionale og lokale musikalske kulturer, noe som ga opphav til mange karakteristiske stiler.

 

New Orleans jazz

New Orleans jazz begynte tidlig på 1910-tallet og kombinerte tidligere messingband-marsjer, franske quadrilles, biguine, ragtime og blues med kollektiv polyfonisk improvisasjon. På 1930-tallet var de fremtredende stilene tungt arrangert dans-orientert jazz kjent som swingband-jazz, Kansas City jazz og Gypsy jazz. Når bebop dukket opp på 1940-tallet, skiftet New Orleans jazz fra dansbar populærmusikk til en mer utfordrende musikk, som i stor grad var for musikere. Jazzen ble spilt på raskere tempo og brukte langt mer akkordbasert improvisasjon. Etter få år kom Cool jazz og introduserte roligere, jevnere lyder og lange, lineære, melodiske linjer.

 

1950-tallet

Tidlig på 1950-tallet så man utviklingen av frijazz, som utfordret alle tidligere sjangre ved å spille uten regelmessige toner og formelle strukturer. På midten av 1950-tallet oppstod hard bop, som introduserte påvirkninger fra rytme, blues og evangelium, spesielt hos saxofon- og pianospiller. Modal jazz utviklet seg på slutten av 1950-tallet, ved bruk av modus eller en musikalsk skala, som grunnlag for musikalsk struktur og improvisasjon.

 

1960-2000

Jazz-rock fusion dukket opp på slutten av 1960-tallet og tidlig på 1970-tallet, og kombinerer jazzimprovisasjon med rockmusikkens rytmer, elektriske instrumenter og høyt forsterket scenelyd. På begynnelsen av 1980-tallet kom en kommersiell form for jazz fusion, kalt Smooth jazz, den første jazz-sjangeren til å få radiotid, selv på kommersielle radiokanaler. Andre stilarter og sjangre florerte på 2000-tallet og man fikk både latin- og afrocubansk jazz.

 

Kvinner innen jazz

Kvinnelige jazzartister og komponister har bidratt gjennom hele jazzhistorien. Mens kvinner som Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Dinah Washington, Ethel Waters, Betty Carter, Adelaide Hall, Abbey Lincoln og Anita O’Day er kjent for sin jazzsang, har kvinner oppnådd mye mindre anerkjennelse for deres bidrag som komponister, bandledere og instrumentelle utøvere. Kvinner begynte å spille instrumenter innen jazz på begynnelsen av 1920-tallet, med piano som en av de tidligste instrumentene. Kvinnelige artister fikk en viss grad av sosial aksept og artister som Sweet Emma Barrett, Mary Lou Williams, Billie Pierce, Jeanette Kimball og Lovie Austin, satte alle sitt preg på jazzen gjennom mange år.

 

Da mennene ble beordret i tjeneste under andre verdenskrig, tok mange kvinnelige Big band-jazzband over. The International Sweethearts of Rhythm, som ble grunnlagt 1937, var en velkjent jazzgruppe på denne tiden og ble det første kvinnelige big band-jazzband fra USA til å turnere Europa. The International Sweethearts of Rhythm ble i 1945 også de første svarte kvinnene til å reise ut for å underholde de amerikanske troppene. Kleskodene på denne tiden krevde at kvinner måtte ha på seg stroppeløse kjoler og høyhælte sko, noe som gjorde at man ikke følte de passet inn i større band med dresskledde menn. Band som Woody Herman og Gerald Wilson, anses begge som pionerer innen jazzen da de begge ansatte kvinnelige sangerinner og tok jazzen til nye høyder og nye publikum. Selv om kvinner ikke alltid har hatt det like lett innen jazz, er det ingen som i dag er i tvil om deres enorme innflytelse.

Privacy Policy