Menu

Om Tromsø

Tromsø er en by og kommune i Troms fylke. Kommunens administrative senter er å finne i Tromsø sentrum. Tromsø hadde i 2016 en befolkning på 64.376, noe som gjør byen til den største i Nord-Norge. Regner man med alle studenter i byen er folketallet faktisk nærmere 85.000. Mesteparten av Tromsø, inkludert sentrum, ligger på Tromsøya, hvor man også finner ca. 50% av befolkningen. Utenom Tromsøya befinner resten av byområdet seg på fastlandet i øst og på deler av Kvaløya, som ligger vest for Tromsøya. Tromsøya er forbundet med fastlandet via Tromsøbrua og Tromsøysundtunnelen, samt til Kvaløya med Sandnessundbrua. Byen er også hjem til verdens nordligste universitet og huser også verdens nordligste botaniske hage og planetariet

 

Tromsø sentrum slapp relativt billig unna tyskernes herjinger under andre verdenskrig og kan i dag vise til det høyeste antallet av gamle trehus i Nord-Norge. Det eldste huset i sentrum, som i dag er museum, stammer fra 1789. Tromsø har i mange år vært kjent som den kulturelle hovedstaden i Troms og er hvert år vertskap for en lang rekke konserter, festivaler og ulike kulturelle arrangementer. Torbjørn Brundtland og Svein Berge fra elektronika-duoen Röyksopp, samt artisten Lene Marlin, vokste alle opp og startet sine karrierer i Tromsø. Det samme gjelder den anerkjente musikeren Geir Jenssen.

 

Mørketid og nordlys

Som mange andre steder i Nord-Norge er Tromsø kjent for sine lange, lyse sommernetter og fantastiske midnattsol. Fra 21 mai til 21 juli er det midnattsol hver dag og grunnet Tromsøs høye breddegrad, er skumringen så lang at det faktisk ikke er mørkt i det hele tatt i perioden april til august. Til gjengjeld er det helt mørkt i perioden 26. November til 21 januar, når solen går under horisonten. Selv om mange besøkedne finner disse fenomenen gripende, innbyr de ofte til problemer for studenter som ikke er vant med så ekstreme solforhold. Så snart solen vender tilbake den 21 januar, er det fest i Tromsø og alle ser frem til den årlige lysfesten, som ser gatene fylt med folk og arrangementer. Kombinasjonen av snødekte fjell og solskinn skaper ofte ekstreme lysforhold og fra slutten av februar til snøen smelter i lavlandet, vanligvis i slutten av april, er solbriller avgjørende om man skal stå på ski eller ferdes på andre måter ut i naturen. Selv om mange tror man må til Finnmark for å få med seg det fantastiske nordlyset, er muligheten også meget gode i Tromsø. Hele Nord-Norge ligger i auroral-området og mulighetene er dermed gode over hele landsdelen. I Tromsø er muligheten for å se nordlys størst i perioden august til januar. Etter dette skaper overskyet vær problemer for å beskue det fantastiske lysshowet. Selv om mange kan finne mørketiden vanskelig, nyter Tromsø godt av golfstrømmen og er kjent for å være varmere enn andre byer på samme breddegrad, noe som gir innbyggerne en liten trøst.

 

Kjente bygg

Polarmuseet, som ligger i et bryggeri fra 1837, viser Tromsøs fortid som et senter for arktisk jakt og utgangspunkt for en rekke arktiske ekspedisjoner. Tromsø katedral, Norges eneste tre-katedral, bygget i 1861, ligger midt i sentrum, like ved Norges minste katolske kirke, Vår Frue. Videre kan Tromsø vise til Verdensteatret, Nord-Europas eldste kino, som fortsatt er i bruk. Verdensteatret ble bygd i 1915-16. Kinoen har store veggmalerier laget av den lokale kunstneren Sverre Mack i 1921. Kunstverkene beskriver ulike kjente scener fra norsk folkemusikk og eventyr.

 

Polar Akvariet og opplevelsessenteret, som åpnet i 1988, ligger en kort spasertur sør fra sentrum, hvor man også finner Tromsø Museum, et universitetsmuseum som presenterer kultur og natur fra Nord-Norge.

 

Konserter på Tromsøs tak

Tromsø kan også skilte med sin egen taubane som går opp til Storsteinen, 420 meter over havet. Her får man panoramautsikt over Tromsø og den vakre naturen. Storsteinen er også sted for en rekke konserter i løpet av sommerhalvåret.

Privacy Policy